موتور برق ها یک نوع مولد برق محسوب میشود که از لحاظ کارایی همانند دیزل ژنراتور است با این تفاوت که در موتورهای بنزینی ، سوخت به کمک جرقه شمع مشتعل می شود در حالی که موتور دیزلی برای مشتعل کردن سوخت به جرقه نیاز ندارد.در موتورهای دیزلی این وظیفه را هوای فشرده شده همراه با دما و فشار معین به عهده می گیرد. شمع های جرقه تنها برای موتور های بنزینی بنا شده اند.مولدهای بنزینی علاوه بر این که از لحاظ ظاهری کوچکتر و کم حجم تر از مولدهای دیزلی است،از لحاظ آلودگی صوتی به مراتب دارای صدای کمتری می باشد.راندمان سوخت موتورهای بنزینی بسیار کمتراز موتورهای دیزلی است. موتورهای دیزلی انرژی بیشتری در واحد سوخت تولید می کنند و به همین دلیل است که موتورهای با قدرت بالا ،تنها دیزلی ساخته می شوند ودر مولدها با قدرت پایین از موتور های بنزینی استفاده میشود که به این مولدها در اصلاح موتور برق اطلاق میشود.
موتور برق چگونه کار می کند؟
به طور کلی ژنراتور برق وسیله ای است که انرژی مکانیکی از یک منبع خارجی را به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. این موضوع مهم است که بدانید، ژنراتور انرژی الکتریکی را ایجاد نمی کند، بلکه بوسیله نیروی مکانیکی که به آن اعمال می شود، بار های الکتریکی موجود در سیم پیچ آن را به حرکت در آورده و به اصطلاح برق تولید می کند.
برای درک بهتر این موضوع می توان آن را به یک پمپ آب تشبیه کرد. به این صورت که پمپ آب نیز اگرچه باعث ایجاد جریان درون لوله می شود، اما هیچگاه آب درون لوله را بوجود نمی آورد ( تنها آن را به حرکت وا می دارد )
ژنراتور های برق امروزی و یا انواع موتور برق عملکردی بر اساس قانون القای مغناطیسی کشف شده توسط مایکل فارادی دارند. وی بر اساس تحقیقاتی که انجام داده بود کشف کرد که جریان الکتریسیته را می توان از طریق عبور سیم حاوی آن در یک میدان مغناطیسی به حرکت در آورد ( بوجود آورد ). این عمل باعث ایجاد یک اختلاف ولتاژ بین دو سر سیم ( یا کنداکتور ) شده که در ادامه باعث جریان الکترون ها و ایجاد نیروی الکتریسیته می شود.
ساختار موتور برق چگونه است؟
در این قسمت به ساختار موتور برق میپردازیم تا اطلاعات در مورد موتور برق کامل تر شود. مهمترین اجزای تشکیل دهنده موتور برق و ساختار موتور برق عبارت اند از:
موتور: این بخش از موتور برق تامین انرژی مکانیکی را به عهده دارد. موتور قسمت اصلی ساختار موتور برق است که در آن انرژی مکانیکی دستگاه به انرژی برق تبدیل میشود. ابن نکته را در اطلاعات در مورد موتور برق به خاطر داشته باشید که هر قدر توان موتور بالاتر باشد، برق بیشتری تولید میکند.
دستگاه تولید برق متناوب (آلترناتور): وظیفه این قسمت از ساختار موتور برق تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی است.
سیستم سوخت: سیستم سوخت در موتور برق با توجه به اینکه سوخت موتور برق چیست متفاوت است. این سیستم میتواند روی خود دستگاه یا به عنوان بخشی مجزا قرار بگیرد.
تنظیم کننده ولتاژ: وظیفه این قطعه تنظیم ولتاژ خروجی برق از موتور برق و تبدیل AC به DC و بر عکس است.
پنل کنترل: تنظیم و راه اندازی ساختار موتور برق به کمک پنل کنترل انجام میشود.
سیستم روغن کاری: موتور و قطعات مکانیکی پس از کار به مدت طولانی دچار سائیدگی میشوند. برای جلوگیری از این سائیدگی از روغن استفاده میشود.
سیستم سردسازی: ساختار موتور برق در حین کار داغ میشوند و سیستم سردسازی وظیفه خنک کردن اجزای موتور برق را بر عهده دارد. بیشتر موتورهای برق توسط هوا خنک میشوند.
خروجیها: از این قسمت برق تولید شده توسط دستگاه به وسایل تغذیه کننده رسانده میشود. ساختار موتور برق اکثرا شامل خروجیهای AC و DC با تعداد مختلف هستند.